watertalent.nlluchttalent.nlinfratalent.euVacature plaatsen

Shell en de Van Oord - Nautilus Bedrijvenregatta

Deelnemer Karel Kleijn aan het woord

Karel Kleijn, werkzaam bij Shell Raffinaderij Pernis, is een groot liefhebber van alles wat met boten en varen te maken heeft. Ook dit jaar doet hij met een team van collega's weer mee aan de Van Oord Nautilus Bedrijvenregatta, een roeiwedstrijd voor bedrijven op de Bergsche Voorplas in Rotterdam. 

"Ik heb mij opgegeven via een oproep op de website van Shell Pernis. Dit seizoen voor mij inmiddels de 4e keer! Hoelang Shell al meedoet is ongeveer 6 à 7 jaar. De eerste 2 keren heb ik de organisatie samen met een andere collega georganiseerd. De afgelopen 2 jaar ligt de organisatie bij mij."

Wij vroegen hem waarom hij de Nautilus Bedrijvenregatta zo leuk vindt! 

Wat zijn de drie belangrijkste redenen voor jou om mee te doen aan de Regatta?

 • "Wat deze regatta zo leuk maakt is dat je met een team van onervaren roeiers 10 weken traint naar de uiteindelijke race tegen andere onervaren teams wat je kunt vergelijken met een project bij Shell: er ontstaat een idee, na enig research blijkt dat het plan een kans van slagen heeft en dan komen er allerlei verschillende disciplines bij elkaar om het project uit te voeren binnen een bepaalde tijdsplanning. Het komt neer op samenwerking/teambuilding.
 • Het is ook heel leuk om met collega’s van verschillende werklocaties samen te werken op een heel ander vlak dan alleen maar werk. In het Shell team zijn ook roeiers vertegenwoordigd van het Weena kantoor in Rotterdam en zelfs uit Moerdijk, Den Haag en Rijswijk. Wat mij altijd weer opvalt dat er nooit over het werk gesproken wordt.
 • En last but not least: het ook een heel gezonde sport. De techniek wordt bijgebracht door zeer ervaren coaches van Nautilus. Eerst op de roeitrainer in het clubgebouw en al heel snel wordt er in de boot gestapt. De roeitechniek is redelijk snel onder de knie te krijgen maar dan de praktijk in de boot. Daar is samenwerking nodig om balans te houden en het juiste tempo te verkrijgen. De uiteindelijke test is dan tijdens de wedstrijd."

Was jij zelf al een ervaren roeier?

"Nee, ik was geen ervaren roeier. Wel vroeger op de zeevaartschool van Terschelling een sloep geroeid, maar dat is toch heel iets anders. De afgelopen 4 jaren heb ik alles geleerd van de ervaren coaches van Nautilus, wat mij veel voldoening heeft gegeven."


Hoe krijg je een bedrijfsteam op de been?

"Vier jaar geleden heb ik mij aangemeld omdat er op de nieuwssite van Shell Pernis een oproep stond. De afgelopen 2 jaar was ikzelf de organisator en ben eigenlijk al met oproepen begonnen vlak na de wedstrijd in juli vorig jaar. Dit door middel van een bericht op de website met foto’s over de wedstrijd en daar meteen een oproep bij voor het volgende seizoen. Het organiseren doe ik nu als volgt: een webbericht over de wedstrijd op de sites van Shell Pernis, Weena, Rijswijk, Den Haag en Moerdijk. De afgelopen 2 jaar was dat voldoende om 23 roeiers aan te trekken.

Wij doen dit jaar weer mee met 2 "achten". Een aantal extra roeiers zijn nodig om uitval op te kunnen vangen. Mocht er tijdens de wedstijd meer dan acht roeiers zijn is dat geen ramp. De wedstrijd bestaat uit 2 races en er kan gewisseld worden. Begin december en begin februari organiseer ik een kennismakingslunch op Pernis waarin middels een PowerPoint presentatie uitleg gegeven wordt. Ook maak ik een roeiplanner om de trainingen in te kunnen vullen. Je moet tijdens een training of met 4 of met 8 roeiers zijn om 1 team te kunnen trainen. Via een WhatsApp groep hebben we contact voor communicatie. Voor de wedstrijd zelf maak ik een ontwerp voor T-shirts in de Shell kleuren, dit voor een uniforme uitstraling."

Kun je iets meer vertellen over de dag zelf?

"Op de dag van de wedstrijd verzamelen we in de ochtend bij Nautilus of bij Aegir. Dan is het inschrijven en de laatste besprekingen. Voor de lunch zijn er wedstrijden. Per wedstrijd vier boten en de afstand die geroeid moet worden is 1000 meter over de gehele Bergsche Voorplas. Nadat de ochtendrace klaar is wacht de lunch en tijdens de lunch wordt het resultaat van de ochtendrace bekend gemaakt. De gehele dag is trouwens perfect verzorgt door Aegir en sponsor Van Oord. Er zijn voldoende picknicktafels neergezet en lunchpakketjes voor ieder team. En …. (tot nu toe) altijd prachtig mooi weer gehad. De middagrace na de lunch wordt middels loting van boot gewisseld. Na de laatste race verzameld ieder team zich bij het clubgebouw van Aegir in afwachting van de uitslag. Dit alles onder het genot van een hapje en een drankje.

Traditiegetrouw organiseer ik een afsluitend etentje met rondleiding op het ss Rotterdam (alwaar ik gids ben) voor alle roeiers waarbij we ook de coaches en sturen uitnodigen."Wil je graag meer informatie over de Van Oord Nautilus Bedrijvenregatta? Lees dan hier verder. 

 • Shell en de Nautilus Bedrijvenregatta

  Shell en de Nautilus Bedrijvenregatta
 • Shell en de Nautilus Bedrijvenregatta

  Shell en de Nautilus Bedrijvenregatta
 • Shell en de Nautilus Bedrijvenregatta

  Shell en de Nautilus Bedrijvenregatta
 • Shell en de Nautilus Bedrijvenregatta

  Shell en de Nautilus Bedrijvenregatta
 • Shell en de Nautilus Bedrijvenregatta

  Shell en de Nautilus Bedrijvenregatta
 • Shell en de Nautilus Bedrijvenregatta

  Shell en de Nautilus Bedrijvenregatta