watertalent.nlluchttalent.nlinfratalent.euVacature plaatsen

Technicus mechatronica systemen

Technicus mechatronica systemen
Opleidingsniveau
Opleidingsvorm
Onderwijsinstelling
Techniek College Rotterdam (Maakindustrie & Onderhoud)
Naar website
Technicus mechatronica systemen
Opleidingsvorm
Opleidingsniveau
Opleidingsduur
Beroepen
Instituut
Maakindustrie & Onderhoud
Locatie
  • Prins Alexanderlaan 55

Carrière en vacatures?

We bieden je gerichte informatie over de opleiding van jouw keuze en over de bijbehorende carrièremogelijkheden en beroepen. Voor meer beleving bij de opleiding, bijbehorende beroepen en mensen op werkplek, klik hier. Wil je meer inzicht in de toekomstmogelijkheden van deze opleiding? Vacatures, beroepsbeschrijvingen en mogelijk interessante werkgevers helpen je hierbij.
Als technicus mechatronica systemen werk je bij bedrijven in de machine-industrie en apparatenbouw. Het kan zowel om kleine als om grotere bedrijven gaan. Je bouwt zelfstandig op een frame of chassis complexe machines, liften of componenten daarvan uit aangeleverde onderdelen. Ook voer je op locatie bij de klant revisie- en onderhoudswerkzaamheden uit en je voert modificaties uit. Je ontvangt je werkopdracht (werkplan) van je leidinggevende. Op basis van werktekeningen, instructies en schema’s werk je zelfstandig of in een team aan een product of machine.

Meer over de opleiding

De opleiding Technicus mechatronica systemen duurt gemiddeld 2 jaar en is een bbl avondopleiding. Dat betekent dat je 5 dagen per week bij een erkend leerbedrijf werkt en 2 avonden per week naar school gaat. Als technicus mechatronica systemen ben je breed inzetbaar. Je bent vaak betrokken bij het opleveren van het product/werk. Je werkt binnen het eigen bedrijf, maar ook op locatie bij de klant. Daar ben je het aanspreekpunt voor de eigen monteurs en voor onderaannemers. Jouw werk ligt op het gebied van werktuigkunde, mechanica, elektrotechniek, hydrauliek en pneumatiek.

Tijdens de avondopleiding krijg je Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap. En je volgt één of meer keuzedelen. Met een keuzedeel kun je je opleiding verbreden of verdiepen en je richten op doorstroommogelijkheden. In overleg met instellingen en bedrijven uit de regio ontwikkelen we per opleiding de keuzedelen. Zo sluit je opleiding nog beter aan op de vraag vanuit de arbeidsmarkt. De juiste keuzedelen volgen, helpt je dus na de opleiding bij het vinden van een baan of bij het doorstromen naar een vervolgopleiding.

Wat kan ik hiermee worden?

Met de opleiding Technicus mechatronica systemen heb je een goede basis. Je kunt aan de slag bij allerlei bedrijven in de machine-industrie en apparatenbouw.

Vervolgopleidingen

Je kunt ook verder leren en doorstromen naar de associate degree of Bachelor werktuigbouwkunde van Hogeschool Rotterdam.

Toelatingseisen

Je wordt toegelaten tot de opleiding als je in het bezit van een mbo-diploma op niveau 3 in het vakgebied.

Opleidingskosten

Het cursusgeld wordt elk jaar wettelijk bepaald en is voor schooljaar 2018/2019 vastgesteld op € 240,- voor een niveau 1- en 2-opleiding en €582,- voor een niveau 3- en 4-opleiding.

Wel cursusgeld betalen

Je moet cursusgeld betalen als je op 1 augustus van het schooljaar 18 jaar bent en een van de volgende opleidingen gaat volgen:  

  • een deeltijdopleiding in de beroepsbegeleidende leerweg(bbl);   
  • een deeltijdopleiding in het volwassenenonderwijs (vavo); 
  • Nederlands als tweede taal (NT2). 

Geen cursusgeld betalen

Ben je op 1 augustus van het schooljaar nog geen 18 jaar, dan hoef je geen cursusgeld voor het betreffende studiejaar te betalen.  

  • Hierop is een uitzondering: volg je deeltijdopleiding in het volwassenenonderwijs, dan betaal je altijd cursusgeld, ook al ben je nog geen 18 jaar.  
  • Je bent bij de instelling die de cursus verzorgt, ook ingeschreven voor een opleiding waarvoor je al lesgeld moet betalen. 

Hoe cursusgeld betalen  

Je ontvangt in de loop van het schooljaar automatisch een factuur voor het cursusgeld.

Meer informatie
Voor meer informatie over studiefinanciering en collegegeldkrediet kun je terecht bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Aanmeldprocedure

Heb jij een opleiding gevonden die bij jou past? Meld je dan digitaal aan via de button aanmelden op deze pagina. Na je aanmelding ontvang je een ontvangstbevestiging en zo snel mogelijk een uitnodiging voor de intake-activiteiten. Je bent verplicht om mee te doen met de intake-activiteiten. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het juiste e-mailadres en het juiste postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
  • je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten.

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van je eerste keuze. Techniek College Rotterdam doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van je eerste keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Let op: een opleiding/cursus gaat alleen van start bij voldoende aanmeldingen.

Terug naar boven

Contact

Dhr. Cees Zuithoff
Onderwijsteamleider
Telefoon:010 - 251 10 00
Adres: Prins Alexanderlaan 55
3067 GBROTTERDAM
Terug naar boven

Foto & Video

  • Werken bij Engie - Energize