watertalent.nlluchttalent.nlinfratalent.euVacature plaatsen

Welk beroep past bij mij?

Het kiezen van een beroep kan lastig zijn. Daarom bieden we je uitgebreide informatie over een beroep. Om een goed beeld te krijgen van een beroep is het belangrijk dat je weet wat het inhoud .Voor meer inzicht in de toekomstmogelijkheden van dit beroep kijk je hier.

Introductie

Als chemisch analist maak je scheikundige analyses. Je onderzoekt stoffen zoals aardolieproducten, levensmiddelen, drinkwater, afvalwater en bestrijdingsmiddelen. Dit wordt gedaan om de zuiverheid van een stof te bepalen of verontreinigingen in het milieu te ontdekken.De chemisch analist voert allerlei laboratoriumproeven uit om te kijken of de stoffen de goede samenstelling hebben en aan de kwaliteitseisen voldoen, soms met complexe apparatuur en soms ook met de hand. 

Je bereidt chemische preparaten (oplossen, mengen) voor en past met behulp van filters verschillende scheidingstechnieken toe. Vervolgens maak je berekeningen en registreer je de uitkomsten. De chemisch analist geeft dan ook aan welke correcties in het productieproces moeten worden aangebracht om afwijkingen te voorkomen.

Er zijn vele verschillende soorten laboratoria in diverse werkgebieden en bedrijfstakken.