watertalent.nlluchttalent.nlinfratalent.euVacature plaatsen

Welk beroep past bij mij?

Het kiezen van een beroep kan lastig zijn. Daarom bieden we je uitgebreide informatie over een beroep. Om een goed beeld te krijgen van een beroep is het belangrijk dat je weet wat het inhoud .Voor meer inzicht in de toekomstmogelijkheden van dit beroep kijk je hier.

Introductie

Een douane medewerker controleert de goederenstromen die ons land en daarmee dus ook het grondgebied van de Europese Unie binnenkomen of verlaten.De functie van douane medewerker kan bij bedrijven verschillend worden ingevuld. Bij het ene bedrijf is het louter een administratieve functie en bij het andere bedrijf controleert de medewerker naast documenten ook bijvoorbeeld containers. Dit maakt het een afwisselende en soms ook een spannende functie.

Van oudsher is de douane belast met het heffen, innen en controleren van invoerrechten en accijnzen. Nu krijgt de douane er steeds meer niet-fiscale taken bij. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de kwaliteit en veiligheid van producten.

Bepaalde producten worden ook uit de Europese Unie geweerd, denk hierbij aan drugs, wapens, producten van beschermde diersoorten en nagemaakte merkartikelen.

Een douane medewerker werkt op MBO- of HBOniveau.